ÖNEMLİ : Kendim için aldığım notlar. Umarım size de bir faydası olur.

Genel Bakış

On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth CenturyOn Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century by Timothy Snyder
My rating: 5 of 5 stars

Kitap her ne kadar siyaset, politika ve tarih ağılıklı gözükse de bence kitabın bir diğer ağır basan yanı psikolojik( yani kitle psikolojisi) tarafının da olmasıdır. Bu çalışma, çoğunlukla dünya tarihi boyunca süregelen despotik liderleri konu alıyor.

Kitaptan bazı kesitleri sizinle paylaşmak istiyorum. Buna, eserin tarihsel olduğu kadar psikolojik yanını da gösteren ve Hitler’in çıkış noktası olarak bilinen Reichstag parlemento binası yangını örnek olarak verilebilir.

Bu yangın, demokratik yollarla iktidara gelen Hitler hükümeti için artık tehditkâr ve kalıcı bir Nazi rejimi haline gelmenin bir fırsatı olmuştur. O geceki alevleri büyük bir memnuniyetle seyreden Hitler, şöyle demiş: “Bu yangın sadece bir başlangıç...”. Yangını Naziler çıkartmış olsalar da olmasalar da, Hitler bunu siyasi bir fırsata çevirmeyi bilmiş. Hatta şunları da söylemiş: “Artık kimseye merhamet etmek yok. Yolumuza kim çıkarsa çıksın ezip geçeceğiz.” Ertesi gün 23 Mart’ta, parlementodan çıkan bir kararla da Hitler’e kararname çıkartma yetkisi verilmiş.

Kısa bilgi : Reichstag Yangını, Hitler’in sebep gösterip ülkede düzeni sağlamak adına 24 Mart 1933’te Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg’un imzasıyla elde ettiği diktatöryal güce kavuşmasından önce Alman parlamentosunun toplandığı Reichstag binasında 27 Şubat 1933 akşamı çıkmış olan yangındır. Kaynak: Wikipedia

Yazar, çağdaş tiranlığın terör yönetimi olduğunu söylüyor. Herhangi bir terör saldırısı olduğunda, otoriter yönetimlerin güçlerini kanıtlayabilmek için bu durumu kendi çıkarlarına kullanacaklarını da belirtiyor. Bu tarz hadiseleri günümüzde de görmek ne yazık ki mümkün. Siyasilerin en önemli iki argümanı her zaman din ve terör üzerinden bir korku oluşturmak olmuş ve insanlar, bu argümanlar vasıtasıyla bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Yazar, “geçmişi iyi analiz edemediğimiz takdirde, ne yazık ki geleceği de bu tarz ihtiras sahibi insanların insiyatifine bırakmış oluruz” diyor.

Aynı şekilde ideolojik düşüncelerin de kitle psikolojisi üzerindeki etkilerini, geçmişe bakarak bu kitapta görmek mümkün. Örneğin Stalin dönemi çarpıcı bir şekilde ele alınmış.

Sovyetler Birliği’nin Stalin döneminde hükûmet, varlıklı çiftçileri propaganda posterlerinde domuz şeklinde göstererek, yoksul çiftçileri zenginlere karşı kışkırtıp, ortak çiftlikler kurma hayaliyle herkesin arazisini ellerinden almış.

Bunların yanı sıra günümüze de yapılan atıflar var. Trump dönemi bunlardan sadece biri!

Bu kitap neden okunmalı? Bu soruya şu şekilde cevap vermek istiyorum. Evrensel müspet düşünceler olduğu gibi evrensel menfi düşüncelere de sahibiz. Yani dünya üzerinde var olan kirli entrikaların benzerlerini, aynı senaryolarla ülkemiz tarihinde de görmek mümkün. Tabii ki, buradan şu sonucu çıkarmak olasıdır! Geçmişimizden veyahut evrensel geçmişten ders çıkarıyor muyuz? Bence hayır… Bu kitap hatırlamamız gereken 20 dersi kısa ve öz bir şekilde karşımıza tekrar çıkarıyor. Kendi adıma bu kitabı okuduğum için çok şanslıyım. Herkesin de okumasını da tavsiye ederim.

Tüm kitap incelemelerimi görüntüle

Yazar hakkında

Timothy David Snyder, Orta ve Doğu Avrupa tarihi, ve Nazi Soykırımı konularında uzmanlaşmış bir Amerikan yazar ve tarihçidir. Aynı zamanda, Yale Üniversitesi’nden Richard C. Levin Tarih Profesörü ve Viyana’daki İnsan Bilimleri Enstitüsü’nde daimi üyesidir.

Kitap Sayfa Sayısı ve Yayınevi

  • Sayfa sayısı : 115
  • Yayınevi : Olvido Kitap
  • Çevirmen : Zeynep Enez

Goodreads Puanı

Kitabın Aldığı Puan ve hakkında yapılan yorumlara Goodreads sayfasından ulaşabilirsiniz –> Goodreads

Kitabı Satın Almak İçin Önerdiğim Siteler

Referanslar:

  1. Reichstag Yangını
  2. Timothy D. Snyder
  3. Timothy D. Snyder bio